Het verhaal achter Bedrijvenvoetbal

Hoe is Bedrijvenvoetbal ontstaan?

Het verhaal achter Bedrijvenvoetbal

Hoe is Bedrijvenvoetbal ontstaan?

Het verhaal

Het idee voor Bedrijvenvoetbal ontstond in de jaren 80. Er was in die tijd in het dorp regelmatig gedoe tussen enkele jeugdigen en de politie. De raddraaiers kwamen ook veel bij de Stichting Open Jeugd- en Jongeren Werk Bedum (Stojeb). Dat was een jeugdhonk in het huidige complex de Meenschaar aan de Kapelstraat.

Toenadering tussen politie en jeugd

De politie wilde graag het contact met de jeugdigen verbeteren. Er waren toen nogal wat voetballers werkzaam bij de politie. Ze opperden het idee om samen met andere collega politieagenten tegen de raddraaiers te gaan voetballen. En zo gebeurde. Het was een wedstrijd met hele grote gevolgen voor Bedum! Het was namelijk een groot succes. Het leidde tot toenadering tussen de politie en de jeugd. Ze speelden vaker tegen elkaar.

Bedrijvenvoetbal ’89

Henk Steenhuis was in 1989 scheidsrechter. Het succes van de wedstrijden vroeg om een herhaling. Kroegbaas Gerrit Koning en scheidsrechter Henk Steenhuis vatten het idee op een toernooi te organiseren met nog meer deelnemers. In 1990 wilden naast de Rijkspolitie en de Jeugd, ook de gemeente Bedum en de PTT wel meedoen. En zo geschiedde: Het bedrijvenvoetbal was geboren.

De eerste editie

De eerste editie in 1990 was zo’n succes dat de toenmalige organisatie onder aanvoering van Henk Steenhuis dacht: we kunnen ook meer bedrijven vragen! De tweede keer speelden het gemeentehuis, de DOMO, Fame en de Rijkspolitie tegen elkaar. Het derde jaar kwam het eerste programmaboekje uit en waren er twaalf deelnemers. Het werd steeds groter en leuker. Op een gegeven moment was Bedrijvenvoetbal zo groot dat het ook wel ‘kleintje Eurovoetbal’ genoemd werd.

10 jaar Bedrijvenvoetbal

Na tien jaar deden er dertig teams mee. Vijfhonderd voetballers in één toernooi: dat vond je zelfs bij Eurovoetbal niet. Er moest eten komen voor de deelnemers. En een spectaculaire opening of afsluiting. Zo was er heel lang vuurwerk aan het begin en eind van het evenement. Wanneer op de eerste speeldag in juni vuurwerk ontplofte, wist het hele dorp dat Bedrijvenvoetbal begonnen was.

De kracht

De grootste kracht van Bedrijvenvoetbal? Dat na al die jaren de Olympische gedachte nog steeds het belangrijkst is: meedoen is belangrijker dan winnen. Het moet vooral gezellig zijn. En daarnaast, de reclame die deelnemende bedrijven en sponsoren maken. Bedrijven houden flinke naamsbekendheid aan het toernooi over, want wie heeft Bedrijvenvoetbal nog niet bezocht? Geen wonder dat veel bedrijven aan het begin van het jaar alweer enthousiast spelers mobiliseren die in juni uit hun naam gaan voetballen. Veel mensen kijken al weken van tevoren uit naar het grootste jaarlijkse evenement van Bedum.

Zomereditie
Wintereditie